De inbouw van Antieke Schouwen en Schoorsteenmantels
Advies van begin tot eind.
Willem Schermerhorn begeleidt u vanaf uw overpeinzingen over welke schouw u mooi vindt, totdat de haard uiteindelijk aangestoken kan worden. Dat gaat als volgt:
Keuze van de schouw.
In onze toonzalen staan schouwen opgesteld in allerlei stijlen, maten en marmer- en steensoorten. Bij uw bezoek kijkt u eerst zelf even rustig rond om enigszins te bepalen wat u mooi vindt. Daarna beoordelen we met u aan de hand van tekeningen en uw maatvoering of de schouw wellicht zou passen. U krijgt na een gesprek tevens een indicatie van de kosten die plaatsing van de schouw met zich meebrengen. Soms is een enkel bezoek niet genoeg om tot een definitieve keuze te komen.
Montage.
Daarna is het belangrijk dat we eerst de situatie bij u thuis komen opnemen. Bij dit -vrijblijvende- huisbezoek wordt gekeken naar de stijl en inrichting van uw huis en beoordelen we globaal de kwaliteit van uw rookkanaal. Verder zijn allerlei andere details van belang: fundatie, afwerking van uw vloer, stucwerk, etc. Aan de hand van al deze informatie ontvangt u een schriftelijke offerte waarin onze werkzaamheden zijn omschreven.
De definitieve keuze.
Aan de hand hiervan kunt u rustig een beslissing nemen. Eventueel bespreken we bij een bepaalde schouw nog de verschillende manieren van inbouwen. Materiaalkeuze en wijze van inbouwen bepalen het uiteindelijke resultaat. Nadat u akkoord bent gegaan met het complete idee volgt een definitieve schets waarin alle beslissingen zijn opgenomen. Het is mogelijk dat in deze fase het rookkanaal nader onderzocht wordt. We voeren dit voor u uit door middel van een rookproef of een camera-inspectie. Ook hierbij is een prijs-opgave van te voren van belang.
Planning.
In veel gevallen is er bij u thuis sprake van een grote verbouwing of zelfs nieuwbouw. Het is dan zeer belangrijk dat de bouw van de schouw goed opgaat in de totale verbouwing door uw aannemer. In zo’n geval is het een goede gewoonte een keer een bouwvergadering bij te wonen. Voorbereidingen voor bijvoorbeeld beluchting, het gasvuur of het rookkanaal komen dan aan de orde. En heel belangrijk: het werk wordt samen met de aannemer ingepland.
De uitvoering.
Bij het uiteindelijke plaatsen van de schouw werken we alleen met eigen mensen. Zij weten al jaren wat onze normen zijn. Daarnaast wordt in principe alles op maat gemaakt. Bijvoorbeeld de stookplaats, die van allerlei materialen opgemetseld wordt, of iedere verloopkap die apart op maat wordt gemaakt, voor die ene, specifieke situatie in uw huis.
The finishing touch.
Tenslotte hoort er nog een laatste onderdeel bij uw schouw en open haard. Met een haardplaat tegen de achterwand en een set bokken of een mooie antieke korf maakt u het helemaal af. Ook voor deze accessoires heeft u een zeer ruime collectie tot uw beschikking om uit te kiezen.
Alle leveringen en plaatsingen van antieke schouwen vinden plaats na volledige betaling van de schouw. De betaling van de montage geschiedt volgens nader te bespreken condities. Leveringen in het buitenland worden geheel verzorgd. Verpakkingen, transport en aflevering in Europa of daar buiten kunnen worden uitgevoerd na vooruitbetaling van verpakking- en transportkosten. Leveringsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel in Haarlem onder nummer 340.54480.
Deze prachtige 17e -eeuwse Hollandse Renaissance - schouw (1625) heeft een sterk geprofileerde bijpassende eikenhouten kap uit dezelfde periode. De schouw is door ons geplaatst in het hart van het oude Utrecht.
Door de achterwand te stukadoren met lichtgrijze specie van mortel (of grove kalk) en de vloer te maken van oude terracotta plavuizen ontstaat er een rustig en neutraal beeld. Achter het vuur staat een antieke gietijzeren haardplaat ter bescherming van de achterwand: door het vele stoken is deze haast niet meer te onderscheiden van de achterwand. Wij hebben de haard aangesloten op het nog bestaande rookkanaal uit de 17e eeuw.
In een smaakvol ingerichte zitkamer hebben we een rijk gedecoreerde Parijse Louis XV- schouw ingebouwd van helderwitte Carrara marmer met een stookplaats die is gemaakt van crèmekleurige vuurvaste stenen.
Doordat de chamotte-stenen vrijwel zonder voeg zijn gemetseld krijgt de schouw zelf de onverdeelde aandacht. Stook-accessoires en het beluchtingsluik zijn uitgevoerd in messing, en zorgen samen met de wit marmeren grondplaat voor een geheel.
Deze glanzende Franse Louis XIV- schouw ( ± 1700) staat op een moderne gietvloer die is doorgestort tot in de haard. Achter het vuur zijn grote terracotta stenen te zien met in het midden een grote vlakke gietijzeren plaat, alles uit dezelfde tijd als de schouw. En voor extra stookgemak staan in de haard mooie decoratieve bokken met een rooster erop.
Het materiaal van de schouw is een gladde kalksteen uit de regio Dijon.
Een zaal op een landgoed in het oosten van het land vraagt om een forse schouw. Hier een Indrukwekkende Hollandse Louis XVI schouw uit de 18de eeuw die 2 meter breed is en een doorlopend entrelac heeft vol met gebeeldhouwde bloemen, bladeren en druiventrossen, hier en daar prachtig verguld. We werkte de binnenkant af met ijzeren platen, waarbij de vloer- en gedecoreerde haardplaat van gietijzer zijn om nog meer stralingswarmte te kunnen genereren. De schouw werd ooit gemaakt van Bleu Turquain of Bardiglio – marmer, net als de geprofileerde rand die om de gietijzeren vloerplaat is gelegd.
Your enquiry cart is currently empty.